For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
De master Midden-Oostenstudies bevat verplichte en keuze-onderdelen. Welke richting je ook kiest, je wordt opgeleid tot een regiodeskundige met oog voor de hedendaagse dynamiek in politiek, economie, cultuur en/of religieuze bewegingen. Het programma biedt de mogelijkheid om je te specialiseren in Arabische studies.
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Doing Middle Eastern Studies: thema’s, theorieën en methodes
    Blok 1
    Blok 2
    12

    Je werkt met je medestudenten aan onderzoeksvragen die veelal ontleend zijn aan concrete situaties bij overheden, ngo’s en internationale organisaties. Je wordt methodologisch getraind, je leert te opereren in teamverband en medeverantwoordelijkheid te dragen voor onderzoeksresultaten.

  • Midden-Oosten Conferentie
    Blok 3
    6

    Je organiseert met je medestudenten een conferentie op het gebied van Midden-Oostenstudies waarbij onderzoeksresultaten uit het eerste semester worden gepresenteerd. Deze papers worden ten slotte gebundeld in officiële conference proceedings en online gepubliceerd. In dit hele proces staan studenten zelf aan het roer. Zo ben je in staat om concrete historische gebeurtenissen vanuit een breed perspectief betekenis te geven.

  • Gebonden keuze
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 4
    Blok 5
    24

    Naast de verplichte vakken heb je 24 EC keuzeruimte die je kunt invullen met een specialisatie of een eigen combinatie van keuzevakken, stage of buitenlandstudie.

  • Masterscriptie Midden-Oosten Studies
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
    18

    Je doet een eigen onderzoek op het gebied van Midden-Oostenstudies onder begeleiding van een van de docenten en levert een bijdrage aan de stand van zaken in de wetenschap. Wij vinden het daarnaast ook belangrijk dat je je expertise buiten de wetenschap inzet. Daarom doe je tijdens je scriptieonderzoek ook aan disseminatie: je geeft je onderzoeksresultaten een maatschappelijke toepassing.

Verplicht vak
Keuzevak
UvA studiegids: Midden-Oostenstudies
Dr. Mariwan Kanie
Copyright: onbekend
Het Midden-Oosten is te belangrijk om aan één enkele discipline over te laten; je hebt een brede blik nodig. Daarom kiezen we steeds meerdere invalshoeken om de actuele gebeurtenissen beter te begrijpen. Dr. Mariwan Kanie
  • Specialisaties

    Studenten Midden-Oostenstudies kiezen een van vier keuzevaktrajecten:

    • Arabische Studies (alleen toegankelijk met een BA Arabische taal en cultuur)
    • Conflict in the Middle East
    • History of the Middle East
    • Open Specialisation

    Specialisaties zijn combinaties van coherente keuzevakken waarvan de inhoud vanuit die worden aangeboden of begeleid door de opleiding Midden-Oostenstudies wordt verzorgd of gemonitord. Zo staan je dus ook vakken tot je beschikking  Zo kun je dus ook vakken volgen die worden verzorgd door worden vanuit de opleidingen Geschiedenis, Religiewetenschappen, Hebreeuws of Europese Studies.

    Lees meer over de vakken van de diverse specialisaties in de UvA studiegids.

  • Tutorials

    In plaats van met een keuzevak, kun je je vrije ruimte ook (deels) invullen met tutorials. Hierbij kun je denken aan tutorials als ‘Language and Politics in the Arab World’ (sociolinguistiek)  of ‘Occidentalisms in the Arab World’ (cultuurgeschiedenis).

  • Stage

    In overleg met de stagecoördinator mag je een deel van je keuzevakruimte ook invullen met een stage. In het verleden hebben studenten Midden-Oostenstudies bij verschillende soorten organisaties stage gelopen, in binnen- en buitenland. Denk hier bijvoorbeeld aan stages bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken op ambassades in de MENA-regio, bij ngo's in Nederland of in het buitenland, of in de journalistiek, om maar een paar voorbeelden te noemen.

  • Studie in het buitenland

    Je kunt een deel van je keuzeruimte ook invullen met masteronderwijs in het buitenland. De opleiding staat in nauw contact met het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo (NVIC), waar de UvA een partneruniversiteit van is. Het masterprogramma dat het NVIC aanbiedt kan tot 12 EC worden opgevoerd ter vervulling van de keuzeruimte of als aanvulling op het UvA-curriculum.

Veelgestelde vragen
  • Hoeveel keuzeruimte is er binnen de opleiding?

    De keuzeruimte is 24 EC, verdeeld over de blokken 1, 2, 4 en 5. Keuzevakken worden normaal gesproken aangeboden met een omvang van 6 EC.

  • Hoe groot is de opleiding?

    Jaarlijks beginnen er ca. 15 studenten aan de track Midden-Oostenstudies.

  • Wat zijn voorbeelden van scriptieonderwerpen?

    Studenten deden onder meer onderzoek naar ‘vredesjournalistiek’ door Al Jazeera, LGBT activisme in Libanon, religieuze hervormingen in Saoedie-Arabië, taalpraktijken onder Marokkaanse adolescenten en de politiek van het uitgaansleven in Ramallah.

  • Waar komen alumni zoal terecht?

    Oud-studenten van de opleiding zijn werkzaam als journalist (Volkskrant, NRC, Trouw, Al Jazeera) of bij de rijksoverheid (Buitenlandse Zaken, Defensie) of het internationaal bedrijfsleven (Philips, ABN Amro, interregionaal handelsverkeer). Ook de culturele sector is een significant werkveld voor onze alumni.