In de specialisatie Arabische studies werk je intensief met moderne Arabischtalige bronnen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, uiteenlopend van literatuur en wetteksten tot politieke pamfletten en wetenschappelijke publicaties. Je werkt samen met medestudenten, die bijvoorbeeld Geschiedenis, Politicologie of Rechten hebben gedaan. Door gebruik te maken van elkaars expertise, leer je interdisciplinair te opereren en je eigen talent optimaal te benutten.
Je werkt met je medestudenten aan onderzoeksvragen die veelal ontleend zijn aan concrete situaties bij overheden, ngo’s en internationale organisaties. Je wordt methodologisch getraind, je leert te opereren in teamverband en medeverantwoordelijkheid te dragen voor onderzoeksresultaten.
Je organiseert met je medestudenten een conferentie op het gebied van Midden-Oostenstudies waarbij onderzoeksresultaten uit het eerste semester worden gepresenteerd. Deze papers worden ten slotte gebundeld in officiële conference proceedings en online gepubliceerd. In dit hele proces staan studenten zelf aan het roer. Zo ben je in staat om concrete historische gebeurtenissen vanuit een breed perspectief betekenis te geven
De keuzeruimte kun je invullen met vakken waarin met Arabischtalige bronnen wordt gewerkt, maar je mag deze ruimte ook benutten voor op maat gesneden tutorials (in overleg met de docent). De keuzeruimte kan daarnaast ook worden ingevuld met een stage of buitenlandverblijf van maximaal 12 EC.
In het kader van je scriptie onderzoek je, onder begeleiding van een van de docenten, een vraagstuk op het gebied van Arabische studies. Met je scriptie lever je een wetenschappelijk bijdrage aan de arabistiek.