Stadshistorici zijn gefascineerd door de gelaagdheid van steden. In dit vak maak je kennis met thema’s en theorieën die deze gelaagdheid analyseren. Tijdens het vak kies je een theorie die jou aanspreekt en pas je deze toe in onderzoek naar één specifieke straat.
Met GIS-systemen leren studenten historische gegevens te visualiseren en om te zetten naar 3D-reconstructies van verdwenen stadslandschappen, om hiermee nieuwe vragen te stellen aan archiefmateriaal.
Iedere stadshistoricus moet leren werken met primaire bronnen, of dat nu plattegronden, ontwerpschetsen, schilderijen of geschreven teksten zijn. In dit college maak je nader kennis met een archief, onderzoeksinstituut of museum met een grote en diverse collectie op het gebied van de stads- en architectuurgeschiedenis en ga je ter plekke aan de slag met origineel materiaal.
In tal van situaties heeft ons werkveld, of het nu gemeenten, ontwerpbureaus, erfgoedinstellingen of musea zijn, behoefte aan historische expertise. Voorbeelden zijn de (her)ontwikkeling van een wijk, het aanwijzen en beschermen van erfgoed, het maken van een tentoonstelling of documentaire, of het ontwikkelen van stedelijk beleid. Je werkt in dit vak aan een concrete casus die is aangeleverd door een opdrachtgever uit de praktijk, waarin je je historische kennis van de stad inzet voor onderzoek naar een actueel stedelijk of stedenbouwkundig vraagstuk.
De keuzeruimte vul je in overleg met docenten zelf in, waarbij de mogelijkheid bestaat om vakken te volgen aan andere faculteiten. Het is ook mogelijk om je keuzeruimte te benutten voor een stage.
Studenten Stads- en architectuurgeschiedenis hebben stagegelopen bij onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort, het Centraal Museum in Utrecht, het Amsterdam Museum, Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM), Crimson Architectural Historians in Rotterdam en diverse Amsterdamse gemeentelijke diensten. De kennis en vaardigheden uit de master worden hier direct toegepast, onder andere om een breder publiek te bereiken. Studenten houden soms freelanceopdrachten of zelfs een vast dienstverband over aan hun stage.
Ons werkgebied is de stad. Het is daarom vanzelfsprekend dat we regelmatig de collegezalen verruilen voor de straten van steden in binnen- en buitenland. Dit zijn de momenten waarop we gezamenlijk de sporen van het verleden traceren en stedelijke omgevingen en gebouwde structuren leren analyseren.
De master Stads- en architectuurgeschiedenis is een uniek programma over steden, hun bewoners en gebouwen in Europa en ver daarbuiten. Docent Tim Verlaan vertelt in deze video waar de master over gaat en wat je leert.
Als je tijdens de master Stads- en architectuurgeschiedenis ontdekt dat je meer onderzoek zou willen doen, dan bestaat de mogelijkheid om over te stappen naar de tweejarige research master Geschiedenis. Na het doorlopen van de selectieprocedure en toelating kun je in de meeste gevallen de vakken die je tijdens het eenjarige programma hebt behaald, meenemen naar de onderzoeksmaster. De examencommissie beslist welke vakken hiervoor in aanmerking komen. Let op: je kunt alleen per september instromen in de onderzoeksmaster.
Als echte liefhebber van architectuur en stad vond ik het heerlijk dat ik mijn colleges midden in de stad kon volgen.Julia te Winkel, alumnus master Stads- en architectuurgeschiedenis Lees het interview
Ieder jaar beginnen rond de twintig studenten aan de master. Hierdoor zijn de werkgroepen relatief klein en is er veel ruimte voor groepsdiscussies en individuele begeleiding.
Wekelijks ongeveer acht uur, doorgaans verdeeld over twee werkdagen.
Studenten kiezen hun eigen onderwerp en scriptiebegeleider. Scripties zijn niet gebonden aan bepaalde tijdsperioden of geografische grenzen. Eerder schreven studenten hun scriptie over erfgoedkwesties, migranten- en jongerenhuisvesting en uitgaanscultuur.
Elk kernvak wordt gegeven door zowel een stads- als een architectuurhistoricus, waardoor alle onderwerpen steeds vanuit beide disciplines worden benaderd. Daarnaast ben je vrij om bij elk kernvak zelf een meer stads- dan wel architectuurhistorische benadering te kiezen voor je eigen onderzoek.
Ja, maar inschrijving is geen garantie voor plaatsing. De mastercoördinator bepaalt op basis van je studieachtergrond of je wordt toegelaten. Dit is in de eerste plaats een historische master en we verwachten dan ook enige achtergrondkennis, bijvoorbeeld opgedaan tijdens een minor of keuzevakken.
Geschiedenis is overal, van verleden tot heden. Ontdek op de disciplinepagina van Geschiedenis wat er allemaal mogelijk is wanneer je Geschiedenis studeert midden in Amsterdam.