For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Kun jij horen welke versie van de intro van 'Wie is de mol?' of 'The Walking Dead' de juiste toonhoogte heeft? En lukt het je om van een superkort fragment de titel en artiest van een nummer herkennen? Ontdek hoe het zit met je absoluut en relatief gehoor, je gevoel voor ritme en timing, en je geheugen voor muziek. Je bent waarschijnlijk muzikaler dan je denkt. Speel de mini-games op ToontjeHoger en leer tegelijkertijd meer over muzikaliteit. ToontjeHoger is ontwikkeld door de muziekcognitiegroep van de Universiteit van Amsterdam.

Op ToontjeHoger kun je verschillende mini-games doen. Na het spelen van elke game krijg je heldere uitleg over de wetenschap erachter. Ook levert het spelen van de games je een score op, die je via Facebook of Twitter kunt delen met anderen.

De website, die deze week werd gelanceerd, is ontwikkeld om een breed publiek te interesseren in muzikaliteit. ‘We willen mensen aan de hand van spelletjes laten zien dat ze meer muzikale vaardigheden hebben dan ze denken’, vertelt hoogleraar Muziekcognitie Henkjan Honing. ‘Als ik met mensen over mijn vakgebied praat, hoor ik hen vaak zeggen dat ze zelf niet muzikaal zijn. Maar iedereen is muzikaal, weten we inmiddels uit onderzoek. Muzikaliteit is een natuurlijke aanleg, die zich spontaan ontwikkelt; een verzameling eigenschappen die het ons mogelijk maken van muziek te genieten.’

Absoluut gehoor en muziekherkenning

Als voorbeeld noemt Honing een absoluut gehoor. ‘Veel mensen blijken een goed geheugen te hebben voor absolute toonhoogte. Als je de tune van een bekend tv-programma op een andere toonhoogte laat horen, hebben de meeste mensen dat snel in de gaten. Vroeger dachten we dat absoluut gehoor een uitzonderlijk muzikaal talent was, maar inmiddels weten we dat de meeste luisteraars een goed geheugen hebben voor de toonhoogte waarop muziek wordt afgespeeld.’

ToontjeHoger is geen wetenschappelijk experiment, benadrukt Honing. ‘Er wordt geen data mee verzameld voor onderzoek. De website is puur bedoeld om een brug te slaan tussen wetenschap en publiek, om mensen inzicht te geven in hun eigen muzikaliteit en kennis uit ons onderzoek met
iedereen te delen.’

Team ToontjeHoger
Het ToontjeHoger-team (v.l.n.r.): Atser Damsma, Henkjan Honing, Zwanet Young, Mariëlle Baelemans, Fleur Bouwer, Ashley Burgoyne, Berit Janssen* en Makiko Sadakata*. * staan niet op de foto. (Foto: Bob Bronshoff)

Gewaardeerd!

ToontjeHoger is ontwikkeld met behulp van onder meer een subsidie van het pilotfonds Gewaardeerd! van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dat fonds is in het leven geroepen om wetenschappers te ondersteunen die zich structureel inspannen voor wetenschapscommunicatie. Henkjan Honing en zijn team kregen de subsidie toegekend voor hun vele publieksactiviteiten – lezingen, media-optredens, speelse activiteiten en boeken – waarmee ze al meer dan tien jaar bijdragen aan de wetenschapscommunicatie op het gebied van muziekcognitie.