For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Bij een inventarisatie van het archief van Lettergieterij Tetterode in Amsterdam dook in februari bij toeval een bijzonder aquarel uit 1898 op tussen de krantenknipsels en uitgescheurde plaatjes. Volgens Marike van Roon, hoofdconservator van Bijzondere Collecties van de UvA gebruikten lettergieters knipsels om inspiratie op te doen voor nieuwe letters en afbeeldingen.
Foto Westerkerk, Amsterdam

Op een van die plaatjes stond een aquarel van het wapenschild van Amsterdam met twee leeuwen die met een poot op een podium staan en een schild met drie andreaskruisen torsen, waar een kroon op rust. Het betreft een nieuw ontwerp van het wapen ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina op 6 september 1898. Het eerdere stadswapen stamde uit 1819. Zij vertelt hier over in Het Parool van 8 maart

Keizerskroon

'Onderzoek in 1898 wees uit dat de kroon die het Amsterdamse wapen sierde in geen enkel opzicht leek op die van Maximiliaan I van Oostenrijk.' Maximiliaan (1459-1519) verbleef enige tijd in Amsterdam toen hij herstellende was van een ernstige ziekte, en kende uit dankbaarheid Amsterdam het recht toe zijn keizerskroon in het wapen te dragen. Voor het stadswapen werd dus echter de verkeerde kroon gebruikt, namelijk die van Rudolf II (1415-1493). Hij was volgens stadsarchivaris Willem Robert Veder aan de macht toen Amsterdam tot bloei kwam.

Op de recentelijk gevonden aquarel staat nog steeds de kroon van Rudolf II. Het is niet duidelijk van wie de aquarel is, maar vermoed wordt dat hij van Johan Herman Schmüll (1858-1912) is, die als tekenaar werkte bij de Amsterdamse Dienst Publieke Werken en die bekend is van zijn plattegrond van Amsterdam in 1900.

Het wapenschild van Amsterdam is door de eeuwen heen vaker gewijzigd, ter ere van allerlei evenementen. Het motto 'Standvastig, Vastberaden, Barmhartig' werd pas toegevoegd in 1947 en verwijst naar de Tweede Wereldoorlog.