For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
In het Nederlands Dagblad van 26 augustus vertelt Herman Pleij, hoogleraar Geschiedenis, over de geschiedenis van gebouwen in Nederland. Op 24 augustus hield hij een lezing bij de opening van de nieuwe attractie van de Hermitage, waarbij de geschiedenis van dat gebouw in beeld wordt gebracht.
prof. dr. Herman Pleij

Veel gebouwen in Nederland blijken volgens Pleij een bijna onvindbare kleine ingang hebben. Hij komt met verschillende voorbeelden: 'het Paleis op de Dam, met zeven kleine ingangetjes, het Rijksmuseum met oorspronkelijk twee ingangen en nu na de verbouwing weer twee ingangen, in een fietstunneltje'. Dat waren heel bewuste keuzes, aldus Pleij, die het samenvat met het woord 'burgermacht': 'Nederlanders houden niet van hiƫrarchie. Wij zijn gelijk, verbeeld je maar niets, is de gedachte. Wij bespotten en ridiculiseren leiders. En bij leiders horen grote trappen en een grote deur. Bij ons is de macht altijd gespreid geweest.'