For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Ziek zijn en (alternatief) genezen zijn van alle tijden. De afgelopen decennia zien we echter belangrijke verschuivingen. De markt voor ‘niet-medische’ vormen van genezen heeft zich verbreid, vernieuwd, geprofileerd, en bovenal is ze een steeds vanzelfsprekender plaats in het leven van alledag gaan innemen. Dat laatste geldt niet alleen voor een groep die soms met ‘zwevers’ is aangeduid, maar het gaat om een massale behoefte binnen de Nederlandse samenleving.
Boekomslag Healing en ‘alternatief’ genezen. Een culturele diagnose

Is dit geen contradictie?  Want hoe is het mogelijk dat in het hoogontwikkelde Nederland van vandaag zoveel mensen een beroep doen op onbewezen niet-reguliere behandelwijzen van healing en genezing? Een schijnbare tegenstelling? Mensen met een goed opleidingsniveau laten zich niet verleiden tot dit soort praktijken? En toch! Naar schatting zouden 35 % van de Nederlanders wel eens iets ‘alternatiefs’ hebben gedaan of ondergaan.

Peter jan Margry beschrijft in Healing en ‘alternatief’ genezen het actuele veld van de alternatieve geneeswijzen en biedt ook een neerslag van het onderzoek door het Meertens Instituut. Deze instelling houdt zich in het algemeen bezig met cultuurverschijnselen van het dagelijks leven. Daaronder valt het fenomeen van ‘alternatief genezen’. Ook al denken we bij ‘genezen’ aan een biologische en medisch-wetenschappelijk context, toch blijkt ‘genezen’ ook nadrukkelijk afhankelijk van uiteenlopende culturele en sociale aspecten en omstandigheden. Sterker nog, ‘genezen’ is voor een belangrijk deel cultureel bepaald.

Healing en ‘alternatief’ genezen. Een culturele diagnose

  • Peter Jan Margry
  • Amsterdam University Press, Amsteram 2018
  • ISBN 978 94 6298 789 0