Aan het einde van mijn bachelor ben ik op Erasmus-uitwisseling geweest naar de Freie Universität in Berlijn. Een geweldige tijd, ook omdat ik al mijn studiepunten eigenlijk al binnen had. Naast die vrijheid was het ook een bijzonder leerzame periode: ik kwam terecht in een stad waar ik niemand kende, maar redde me prima. Best een fijne les. Mijn Duits werd beter en Berlijn is een belangrijke en interessante plaats in de geschiedenis.
Na die uitwisseling wilde ik me toespitsen op Duitsland en de Duitse geschiedenis. De taal nog beter onder de knie krijgen en meer begrijpen van Duitsland, toch het belangrijkste land binnen de Europese Unie. Meer specialiseren, was mijn idee.
Tijdens de master Duitslandstudies maakten we een aantal reizen naar Duitsland. Naar Noordrijn-Westfalen, vlak over de grens. Naar het oosten, Leipzig onder meer. En naar Berlijn, waar we ter plekke een college moesten geven over iets in de openbare ruimte. Dat kon van alles zijn: een paleis, een brug, een voorwerp. Hoewel ik al een tijdje in Berlijn had gewoond, kwam ik nu op plekken waar ik nog nooit was geweest. De brug waar de Amerikanen en de Sovjets spionnen hadden uitgewisseld, bijvoorbeeld. De reisjes, maar ook dit soort creatieve vakken, vond ik een verrassend leuk onderdeel van de master.
Via mijn master Duitslandstudies kwam ik uit bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), dat ook aan de master is verbonden. Ik dacht al een tijdje over de stap naar de journalistiek, maar had amper ervaring. Het DIA heeft ook een journalistieke afdeling, het Duitslandweb. Daar heb ik stage gelopen. Tijdens mijn bachelor Geschiedenis en master Duitslandstudies leerde ik al grote hoeveelheden informatie verwerken, maar ik kwam erachter dat journalistiek schrijven toch net even anders is. Met geduld en vriendelijkheid werd me dat tijdens de stage bijgebracht. Daar heb ik veel aan gehad.
Stapje voor stapje, eigenlijk. Ik koos met mijn opleiding Geschiedenis voor wat ik leuk vond, niet per se voor een baangarantie of van een hoog startsalaris. Met Geschiedenis kun je alle kanten op, van geschiedenisleraar tot de journalistiek, de overheid of de politiek. Tegelijkertijd heb je weinig zekerheid. Daarom zou ik adviseren: loop stage, ga naar het buitenland, doe iets naast je studie. Niet alleen helpt het bij het vinden van een baan, maar je leert ook veel over jezelf.
Na mijn stage bij Duitslandweb wist ik dat ik meer wilde met journalistiek. Uiteindelijk heb ik toen de Postacademische Deeltijd Opleiding Journalistiek (een post-master die inmiddels is opgeheven) aan de Erasmus Universiteit afgerond en stage gelopen bij de Volkskrant. Nu werk ik als freelance journalist, onder meer als buitenlandcoördinator bij Het Parool. Ik heb nog altijd veel aan mijn kennis van Duitsland.