For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
25 jaar nadat het Warschaupact werd opgeheven lijken de spanningen tussen Oost en West weer toe te nemen: Rusland bouwt in rap tempo aan zijn defensie en laat dat maar al te graag zien. Ook de NAVO schroeft haar defensie-uitgaven op en hield de grootste legeroefening ooit, tegen de Russische grens aan.
Ben de Jong

Ben de Jong, gastonderzoeker Oost-Europese studies, in NOS op 3 van 1 juli: 'Het verdwijnen van het Warschaupact betekende in militaire zin dat Rusland een aantal bondgenoten kwijtraakte, maar was voor de Russen vooral een psychologische schok. Zowel de politieke elite als de bevolking identificeerde zich met het grote en machtige rijk dat de Sovjet-Unie ooit was. Met het verlies ervan hebben ze zich nooit kunnen verzoenen. De NAVO-expansie van na 1991 is psychologisch voor Poetin moeilijk te verteren, hoewel Moskou waarschijnlijk niet van een reële dreiging uitgaat. De dreiging voor Poetin is vooral binnenlands: het regime berust op een economisch wankele basis en is uiteindelijk niet in staat de bevolking een acceptabel welvaartsniveau te bieden.'

Basis: uitsluitend grondstoffen

Het bruto binnenlands product van Rusland valt in het niet bij dat van de NAVO-landen. De economische basis van Poetin voor een nieuwe concurrentieslag met het Westen in militair of economisch opzicht is daarom zeer zwak, ook al heeft Moskou de beschikking over nucleaire wapens. De Russische economie draait bovendien bijna alleen op basis van de export van grondstoffen, zoals olie en gas, en is heel gevoelig voor prijsschommelingen op dat punt. Daarom heeft Moskou het beeld van een zeer agressieve externe vijand (de VS/NAVO, de EU) gecreëerd, die uit zou zijn op de ondergang van Rusland. De NAVO-expansie van na 1991 biedt daar natuurlijk prachtige aanknopingspunten voor.

Kan het uit de hand lopen?

De Jong: 'Aan deze anti-westerse hysterie, die natuurlijk ook in het Westen een tegenreactie oproept, zitten gevaarlijke kanten. Een misrekening of een ondoordachte beslissing kan bij de tegenpartij een felle reactie oproepen. Zo zou een kleine confrontatie ongewild snel tot een groter conflict kunnen leiden. Op 8 en 9 juli komt een nieuwe NAVO top bijeen. In Warschau!’

Bron: http://nos.nl/op3/artikel/2114665-waarom-laten-de-navo-en-rusland-hun-spierballen-zien.html

Bekijk het fragment met uitleg over verhoudingen tussen Oost en West.