For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Peter Vasterman in Het Parool van 30 juni naar aanleiding van de aanslag op 28 juni in Istanboel: 'IS lijkt de westerse medialogica te begrijpen. Een symbolisch doel, zoals de redactie van Charlie Hebdo, de Bataclan of een vliegveld, dat heeft het meeste effect als je een samenleving wilt ontwrichten.'
P.L.M. Vasterman

De ene aanslag door IS heeft meer impact dan de andere. Het bloedbad op zondag 12 juni in Orlando, waar 49 mensen werden doodgeschoten in een homoclub, zorgde in Nederland voor meer geschokte reacties dan de aanslagen die in dezelfde maand gepleegd werden in Jemen (43 doden), Kameroen (52 doden) en Libië (30 en 22 doden).

Een sinistere wetmatigheid luidt dat media-aandacht voor een ramp of aanslag wordt bepaald door het aantal doden gedeeld door de afstand. Die afstand is zowel fysiek als sociaal-cultureel: we voelen ons meer verbonden met Australië dan met Irak. Het vliegveld van Istanboel voelt dichterbij dan een plein in Ankara. Het is dan ook geen toeval dat IS juist het vliegveld van Istanboel uitkiest: dit is misschien wel de meest internationale plek van het land, aldus Vasterman.