For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Door internationalisering van de universiteiten is het Engels de lingua franca van de wetenschap geworden en ook steeds vaker de taal in de collegezaal. Waarom kiezen universitaire opleidingen voor het Engels als voertaal? Welke waarborgen voor de kwaliteit van het onderwijs zijn er? De VSNU ging hierover in debat met de KNAW, dat door president Jose van Dijck werd geopend. Piet Gerbrandy, ud Griekse en Latijnse taal en cultuur en daarnaast ook dichter vroeg zich af of er in het Engels met dezelfde geestdrift kan worden onderwezen als in het Nederlands.
P.S. Gerbrandy

Gerbrandy stelt in de Science Guide van 7 juli: 'Wij hebben het over de vraag of het mogelijk is om adequaat in het Engels onderwijs te geven. Ik denk dat wij dat kunnen en als we dat niet kunnen dan moeten we het leren, maar ik mis een heel belangrijk punt. Onderwijs is niet alleen adequaat overbrengen van informatie, maar is ook bezieling, enthousiasme en liefde. Ik moet de eerste Nederlandstalige docent nog tegenkomen die in staat is om niet in zijn moedertaal, maar in het Engels diezelfde bevlogenheid en hartstocht over te brengen als in zijn moedertaal.'

Cijfers van de Universiteit van Amsterdam, Groningen, Nijmegen en Maastricht tonen aan dat aanmeldingen Engelstalige opleidingen aanzienlijk stijgen. Grootste voorstander van het Engelstalig onderwijs, Martin Paul, voorzitter van de Universiteit Maastricht wil zeker niet alle bacheloropleidingen in het Engels aanbieden. 'Momenteel is 30 procent van alle bacheloropleidingen in het Engels. Ik vind dat in de toekomst voor iedere Nederlandse student het mogelijk moet blijven om Nederlandstalig onderwijs te volgen .'

Een commissie van de KNAW gaat kijken naar de feiten en de waarde van Engelstalig universitair onderwijs. Een KNAW-rapport hierover kan dan door zowel universiteiten als hogescholen als handleiding worden gebruikt.