For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski reageert op 5 juli in Trouw op Bas Kok, die in zijn onlangs verschenen boek ‘Oerknal aan het IJ’ stelt dat Amsterdam rond 1100 ontstond rond het Die. Het Die was in die tijd een riviertje dat begon waar nu de Stopera ligt en uitmondde in het Almere (nu het IJsselmeer) bij het dorpje Uitdam.
dhr. prof.dr. J.H.G. (Jerzy) Gawronski

Volgens Kok ligt Amsterdam inderdaad rond een dam, maar die lag niet in de Amstel, maar in het Die. Het Die en de Amstel zouden met elkaar verbonden zijn door een rond 1200 gegraven kanaal. Dit verklaart volgens Kok ook de loop van een deel van de Amstel: kaarsrecht.

Gawronski vindt het onwaarschijnlijk dat de Amstel deels een kanaal was. 'Alleen al vanwege de breedte (tachtig meter) en diepte (tien meter) van de Amstel. Mensen graven net zo diep als nodig is voor de scheepvaart en niet dieper of breder. Diep in de Amstelbodem zijn trouwens afzettingen gevonden die wijzen op een verbinding met de Rijn – en dús op een rivier die vanouds van zuid naar noord stroomt. Ja, het Die bestond, maar noordelijker. Amsterdam is dus geen Diedam. Het ligt gewoon aan de Amstel.'